ENKEL, SNABB OCH EFFEKTIV DESINFEKTION MED OXIVIR WIPES RENGÖRINGSDUK

Blog - Oxivir Wipes - Hero Section Blog - Oxivir Wipes - Hero Section
Dr. Claire Khosravi PHD
EU IP & PC Application and Technical Team Lead Diversey Europe
Jun 20, 2023

Ytdesinfektion är viktigt

Ytdesinfektion är alltid viktigt och det har varit ett mycket viktigt redskap under COVID-19-pandemin. Råden från smittskyddsenheter, vetenskapliga institutioner och statliga myndigheter har varit att rengöra ytor och händer ofta för att bryta smittkedjan. I de flesta fallen har valet blivit att städa oftare och mer synligt för att lugna kunder, gäster och personal, samtidigt som det ger bästa möjliga skyddet mot viruset.

Oxivir Wipes rengöringsdukar är ett bra sätt att möta denna utmaning. Detta kombinerar bekvämligheten med en bruksfärdig engångsduk med bredspektrums desinfektionsegenskaper som uppfyller EN 14476 virucidal standard. De erbjuder ett bekvämare, enklare, snabbare och säkrare alternativ till konventionella produkter för att rengöra och desinficera nästan vilken hård yta som helst.

Att välja rätt desinfektionsmedel är ett viktigt beslut och det finns många olika produkter på marknaden. Det finns flera överväganden att göra innan man bestämmer vilken produkt som ska användas.

Det är alltid viktigt att se till att den produkt du väljer är effektiv mot de patogener som du oroar dig för. För närvarande är SARS-CoV-2-viruset, som orsakar sjukdommen COVID-19, något som de flesta oroar sig för. SARS-CoV-2 är ett höljesvirus, en klass av virus som i allmänhet är lätta att döda. Desinfektionsmedel med virucidala påståenden såsom EN 14476 (antingen helt virucidalt, begränsat virucidalt eller virucidalt för enbart höljevirus) kommer att vara effektiva mot höljevirus.

 

Skydd mot flera patogener inklusive SARS-CoV-2

Den aktiva ingrediensen i Oxivir Wipes kallas AHP eller Accelerated Hydrogen Peroxide. Desinfektionsegenskaperna hos väteperoxid har varit kända i många år. Det är ett oxiderande medel som binder till cellväggarna i en organism och orsakar skador som snabbt får den att dö. AHP bygger på denna förmåga genom att kombinera låga nivåer av väteperoxid med en patenterad blandning av vanliga, säkra ingredienser. Detta ökar dramatiskt desinfektionsstyrkan och rengöringsprestandan hos den kombinerade formuleringen.

 

Produkter som innehåller AHP har testats och visat sig döda många virus - inklusive höljesvirus - på 30 sekunder. I själva verket erbjuder desinfektionsmedel som innehåller AHP så kallat bredspektrumskydd: de är mycket effektiva mot ett brett spektrum av virus, sporer, jäst och svamp, inklusive C. diff, MRSA, Norovirus, E. coli och Pseudomonas aeruginosa . Denna effekt har testats enligt de senaste EN-standarderna - inklusive EN 14476 - och lämnats in i biocidförordningen (BPR). Alla aktiva ämnen och desinfektionsmedel måste uppfylla dessa standarder.

 

Effektiv mot Coronavirus på 30 sekunder: Kortare kontakttider

Oxivir Wipes är effektiva mot coronavirus och många andra virus på enbart 30 sekunder. Detta är upp till tio gånger snabbare än många vanliga desinfektionsmedel. I praktiken betyder detta att en Oxivir Wipe desinficerar när den samtidigt rengör efter en enda avtorkning över en yta. De tros vara den enda rengöringsduken på marknaden som kombinerar denna nivå av rengöring och desinfektion i en och samma produkt.

 

Alla desinfektionsmedel testas med avseende på deras förmåga att reducera antalet patogener med en viss mängd, såsom beskrivs av varje specifik standard. Tiden det tar kallas verkingstiden och den varierar från desinfektionsmedel till desinfektionsmedel. Verkningstiden måste vara realistiskt kort så att patogener dödas innan ytan torkar. Många produkter på marknaden är effektiva mot höljevirus men endast AHP erbjuder full virucid prestanda under realistiska och praktiska verkningstider. Det är den enda allmänt tillgängliga tekniken där torktiden är längre än verkningstiden.

 

Enkelt och säkert att använda när som helst

AHP: s förmåga att snabbt döda patogener gör Oxivir Wipes rengöringsdukar idealiska för regelbunden rengöring. Användaren torkar helt enkelt av ytan och fortsätter att städa vidare med vetskapen att desinfektionsmedlet fortsätter verka innan det torkar.

Med en Oxivir Wipes rengöringsduk finns det aktiva ämnet alltid i rätt koncentration för effektiv desinfektion. Det betyder att rätt mängd desinfektionsmedel alltid appliceras på ytan för snabb och effektiv prestanda. Det finns inget behov av att använda personlig skyddsutrustning, vidta särskilda försiktighetsåtgärder, efterskölja ytan, oroa dig för att späda koncentrat eller använda någon typ av specialutrustning. Användaren torkar helt enkelt ytan och går vidare.

Oxivir Wipes är inte frätande och irriterar inte huden. De kan användas utan att ha personlig skyddsutrustning och har ingen säkerhetsklassificering. De innehåller inte heller flyktiga organiska föreningar (VOC), alkylfenoletoxylater (APE), nonylfenoletoxylater (NPE). Detta betyder att de är säkrare att använda i offentliga utrymmen än produkter som använder alternativa aktiva ingredienser eller koncentrerade formuleringar. På grund av detta är de idealiska att använda för rengöring och desinfektion av välbesökta områden vilket ger kunder, gäster och personal ytterligare trygghet.

 

Lämplig för nästan alla hårda ytor

Torkduken är 100 procent säkra att använda på nästan vilken yta som helst, vilket gör dem idealiska för alla miljöer där högpresterande desinfektion är viktigt. De är lämpliga för ytor inklusive rostfritt stål, krom, vinyl, nylontyger, laminerade ytor, glas, gummi och hårda och flexibla plaster som polypropen, polyuretan, polyeten, PVC, akryl, glasfiber och polykarbonat.

 

Även hållbart

Att använda en bruksfärdig rengöringsduk sparar tid eftersom det inte behövs tid för att förbereda lösningar eller använda specialutrustning. Det krävs inte heller någon särskild utbildning. Allt detta kan göra en torkduk till ett hållbart alternativ för många applikationer.

Oxivir Wipes erbjuder ytterligare hållbarhetsfördelar. Den aktiva AHP-ingrediensen bryts ner till vatten och syre strax efter användning, vilket innebär att inga kemikalier lämnas på ytan eller släpps ut i atmosfären. Detta hjälper till att göra Oxivir Wipes till ett mycket hållbart alternativ till andra typer av rengöringskemikalier eller desinfektionsmedel.

 

Varför synlig rengöring är viktigt

Huvudsyftet med rengöring och hygien är att skapa en miljö som är säker och trevlig. Vi vet att människor reagerar på bristande hygien. I detaljhandeln visar studier till exempel att över hälften av människorna köper mindre eller ingenting alls om de tycker att en butik är smutsig. Kunder minskar sina utgifter med i genomsnitt 45 procent i stormarknader med dåligt utseende. Cirka hälften av alla kunder återvänder inte till en oren butik. Olika studier avslöjar liknande beteenden på restauranger. Över en tredjedel (37 procent) av människor som går in i en smutsig restaurang kommer att lämna omedelbart och ytterligare 23 procent kommer att beställa men lämna innan de avslutar sin måltid, enligt forskningen. Nästan två tredjedelar av dessa säger att de aldrig kommer att gå tillbaka. Renheten hos borden, inklusive dukar, bestick och golv var de tre viktigaste faktorerna för att bedöma restaurangens renhet och hygien. På hotell säger nästan sjuttio procent av hotellgästerna att renlighet och hygien var den viktigaste faktorn vid rekommendationer till vänner och kollegor.

 

Mer om infektionsförebyggande under COVID-19

Diversey har skapat en omfattande kunskapsdatabas med namnet “Utökad rengöring och desinfektion under och efter-COVID-19”. Detta omfattande bibliotek innehåller information om viruset och de processer och produkter som kommer att vara effektiva mot det. Den är utformad för att hjälpa anläggningar att planera sin städning för att skapa säkrare, renare och hälsosammare miljöer när de fortsätter sin verksamhet eller öppnar igen efter nedstängning eller begränsningar.