Solenis slutför förvärvet av Diversey för $4,6 miljarder

Jul 05, 2023

Förvärvet sammanför två branschledare på närliggande men mycket kompletterande marknader 

 

WILMINGTON, Delaware. (USA) — Solenis, en ledande tillverkare av specialkemikalier som används i vattenintensiva industrier har slutfört sitt tidigare meddelade förvärv av Diversey Holdings, Ltd., som trädde i kraft den 5 juli, i en kontanttransaktion värderad till ett företagsvärde på cirka $4,6 miljarder. Diversey är en ledande leverantör av hygien-, infektionsförebyggande produkter och rengöringsprodukter och teknik. 

 

Genom förvärvet har Solenis vuxit till ett företag med verksamhet i över 130 länder med 71 tillverkningsanläggningar och mer än 15 000 anställda. Solenis, med huvudkontor i Wilmington, Delaware, förvärvades av Platinum Equity 2021. Bain Capital, majoritetsägare i Diversey, kommer att äga ett minoritetsinnehav i Solenis som ett resultat av denna transaktion. 

  

”Denna sammanslagning gör Solenis till ett mer diversifierat företag med avsevärt ökad skala, bredare global räckvidd och förmågan att erbjuda en ”one-stop-shop” av lösningar som uppfyller kundernas efterfrågan och hanterar vattenhantering, rengöring och hygienfrågor på global nivå”, säger John Panichella, VD för Solenis. ”Tillsammans får vi en grund från vilken vi kan fortsätta att utnyttja våra starka kundpartnerskap, banbrytande innovationer och mervärdestjänster för att driva Solenis aggressiva tillväxt. Med fortsatt stöd från Platinum Equity är vi övertygade om att vi framöver kommer att maximera de lovande möjligheterna.”  

 

Panichella uppgav att tillägget av Diversey sortimentet med rengörings- och hygienprodukter och -tekniker bidrar till att skapa bredare försäljningsmöjligheter som kommer att göra Solenis till en ännu mer värdefull partner för sina kunder. ”Vi har nu kraftigt förbättrad kapacitet för att hjälpa våra kunder att hantera kritiska hållbarhetsutmaningar, minska deras miljöpåverkan och bidra till att skapa en renare och säkrare värld”, sade han.  

 

”Detta är en omvälvande möjlighet att föra samman två innovativa företag som var och en har utvecklat lösningar på många av världens mest utmanande marknader i mer än 100 år”, sade Jacob Kotzubei, co-ordförande för Platinum Equity. ”Genom att slå ihop sina krafter är de bättre positionerade för att accelerera utvecklingstakten på ett större antal slutmarknader med hög tillväxt.” 

  

”Vi är glada över att kunna skapa en större och mer expansiv plattform som kommer att ge Solenis ännu fler möjligheter att framöver växa både organiskt och genom ytterligare förvärv på kärnmarknader och närliggande marknader”, tillägger Platinum Equity Managing Director Nathan Eldridge. 

 

Rådgivare 

BofA Securities, Goldman Sachs och Piper Sandler fungerade som finansiella rådgivare till Solenis under transaktionen. Gibson, Dunn & Crutcher LLP bidrog med juridisk rådgivning och Willkie Farr & Gallagher LLP bidrog med rådgivning inom ramen för skuldfinansiering till Platinum Equity och Solenis. BofA Securities och Goldman Sachs ledde skuldfinansieringen för förvärvet. 

 

### 

 

Om Solenis 

Solenis är en ledande global tillverkare av specialkemikalier som fokuserar på att leverera hållbara lösningar för vattenintensiva industrier, inklusive konsument-, industri-, institutions-, livsmedels- och dryckes- samt pool- och spavattenmarknader. Företagets produktportfölj ägs av Platinum Equity och omfattar ett brett utbud av vattenbehandlingskemikalier, processhjälpmedel, funktionella tillsatser, rengörings- och desinfektionsmedel samt toppmoderna övervaknings- och kontrollsystem. Dessa tekniker används av kunder för att förbättra driftseffektiviteten, förbättra produktkvaliteten, skydda anläggningstillgångar, minimera miljöpåverkan och skapa renare och säkrare miljöer. Företaget har sitt huvudkontor i Wilmington, Delaware, har 71 tillverkningsanläggningar strategiskt placerade runt om i världen och har ett team som består av över 15 000 medarbetare i 130 länder på sex kontinenter. Solenis är ett 2023 US Best Managed Company. 

 

För mer information om Solenis, besök www.Solenis.com eller följ oss på sociala medier. 

 

Om Platinum Equity 

Platinum Equity grundades 1995 av Tom Gores och är ett globalt investeringsföretag med cirka $36 miljarder tillgångar under förvaltning och en portfölj med cirka 50 operativa företag som betjänar kunder över hela världen. Platinum Equity är specialiserat på fusioner, förvärv och verksamheter – en varumärkesstrategi som de kallar M&A&O® – som förvärvar och driver företag på ett brett spektrum av affärsmarknader, inklusive tillverkning, distribution, transport och logistik, uthyrning av utrustning, metalltjänster, media och underhållning, teknik, telekommunikation och andra branscher. Under de senaste 27 åren har Platinum Equity genomfört mer än 350 förvärv. 

 

FÖR MER INFORMATION: 

Solenis 

Catherine Abernathy 

+1 904-910-1071 

cmabernathy@solenis.com 

 

Platinum Equity  

Dan Whelan 

+1 310-282-9202 

dwhelan@platinumequity.com